Αντιμετώπιση ανδρικής υπογονιμότητας
Μπορεί παλιότερα η ανδρική υπογονιμότητα να αντιμετωπιζόταν με προβληματισμό, όμως σήμερα, νέες εξελίξεις στην ιατρική δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο. Η θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας μπορεί να είναι δύσκολη και κάποιες φορές απογοητευτική. Τα αποτελέσματα συνήθως δεν είναι άμεσα και είναι αναγκαία η εμμονή στη θεραπεία επί μακρόν. Οι θεραπευτικοί μας χειρισμοί κατευθύνονται από το αίτιο της υπογονιμότητας. Έτσι λοιπόν, η θεραπεία είναι ανάλογη με την κατάσταση που προκαλεί βλάβη στη σπερματογένεση και εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή. Μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.
Συμπερασματικά
Σε όσα προαναφέρθηκαν εξαντλείται και η δυνατότητα θεραπείας της ανδρικής υπογονιμότητας. Όταν παρόλα αυτά δεν επιτυγχάνεται σύλληψη σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να παροτρύνουμε το ζευγάρι να προχωρήσει σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δηλαδή αρχικά σπερματέγχυση (έως και τρεις προσπάθειες) και επί αποτυχίας σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ειδικά όταν οι ηλικίες των συντρόφων είναι άνω των 40 ετών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε νέος ασθενής που θέλει στο μέλλον να γίνει πατέρας και πρέπει να υποβληθεί σε χήμειο- ή ακτινοθεραπεία λόγω καρκίνου του όρχεος ή άλλης κακοήθειας, θα πρέπει να δίνει σπέρμα για κατάψυξη.
Επίσης, η σεξουαλική λειτουργία του άνδρα θα πρέπει πάντα να διερευνάται από τον ανδρολόγο που παίρνει το ιστορικό για περίπτωση υπογονιμότητας.
Θα πρέπει ειδικά οι νέοι άνδρες να λαμβάνουν μέτρα ώστε να μειώνουν κατά το δυνατόν την έκθεσή τους σε πηγές Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας, με περιορισμό της χρήσης της οθόνης (τηλεόραση, Η/Υ, laptop) και του κινητού τηλεφώνου, το οποίο δεν θα πρέπει να τοποθετείται σε σημεία που να είναι κοντά στους όρχεις (στην τσέπη του παντελονιού η σε τσαντάκι μέσης).
Για ορισμένα ζευγάρια, η χρήση σπέρματος από δότη παραμένει η καλύτερη επιλογή για τη δημιουργία οικογένειας. Προφανώς, το σπέρμα από δότη είναι η μόνη επιλογή για άνδρες των οποίων η βιοψία όρχεως αποκαλύπτει πλήρη αζωσπερμία – κανένα ίχνος σπέρματος στον ιστό του όρχι. Μπορεί επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα χρήσης σπέρματος από δότη, όταν ο γενετικός έλεγχος υποδεικνύει την πιθανότητα μετάδοσης κληρονομικών ασθενειών, όπως η κυστική ίνωση, στους άρρενες απογόνους.
Η κατανόηση του ανδρικού παράγοντα υπογονιμότητας και οι πρόσφατες εξελίξεις συνετέλεσαν ώστε οι υποβοηθούμενες τεχνικές συλλογής σπέρματος να δίνουν πλέον στους άνδρες που δεν είχαν ποτέ σκεφθεί ότι θα μπορούσαν να έχουν βιολογικά δικά τους παιδιά, την ευκαιρία να τα αποκτήσουν. Η καλή συνεργασία του ανδρολόγου με το γυναικολόγο αναπαραγωγής είναι απαραίτητες για το μεγαλύτερο δυνατό όφελος του υπογόνιμου άνδρα και κατ’επέκταση του ζευγαριού.
Υπογονιμότητα
Επικοινωνήστε μαζί μας
Μαρτυρίες Ασθενών
Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.
Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.