Anti-Müllerian Hormone – AMH

Η AMH, ή αντι-μυλλέριος ορμόνη, είναι μια ουσία που παράγεται από τα μικρά ωοθυλάκια των ωοθηκών. Πρώτα παράγεται από τα πρωτογενή ωοθυλάκια, μόλις περάσουν το στάδιο του αρχέγονου ωοθυλακίου. Σε αυτά τα στάδια, τα ωοθυλάκια είναι μικροσκοπικά και δεν εντοπίζονται με τον υπέρηχο.

Κατά την ωοθυλακική ανάπτυξη, η παραγωγή της AMH είναι υψηλότερη στα στάδια του δευτερογενούς και του πρώιμου τριτογενούς ωοθυλακίου (διαμέτρου μικρότερης από 6 mm). Καθώς τα ωοθυλάκια αυξάνουν σε μέγεθος, η παραγωγή μειώνεται και στη συνέχεια σταματά. Σε ωοθυλάκια μεγέθους άνω των 8 χιλιοστών είναι πρακτικά μη ανιχνεύσιμη. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, τα επίπεδά της είναι αρκετά σταθερά μέσα στο μήνα και η εξέταση για την AMH μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ημέρα του γυναικείου κύκλου.

Γιατί τα επίπεδα της ΑΜΗ αποτελούν δείκτη γονιμότητας;

Οι γυναίκες γεννιούνται με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων τα οποία σταδιακά μειώνονται όχι μόνο σε ποσότητα, αλλά και σε ποιότητα όσο περνάει η ηλικία.

Εφόσον η AMH παράγεται μόνο στα μικρά ωοθυλάκια, τα επίπεδά της στο αίμα έχουν χρησιμοποιηθεί για να μετρηθεί το μέγεθος της δεξαμενής αναπτυσσόμενων ωοθυλακίων. Μεγάλος αριθμός μελετών προτείνουν ότι το μέγεθος της δεξαμενής αναπτυσσόμενων ωοθυλακίων επηρεάζεται σημαντικά από το μέγεθος της δεξαμενής των εναπομείναντων αρχέγονων ωοθυλακίων (μικροσκοπικών ωοθυλακίων που βρίσκονται σε «βαθύ ύπνο»). Επομένως, τα επίπεδα της AMH στο αίμα πιστεύεται ότι αντανακλούν το συνολικό αριθμό των ωοθυλακίων που απομένουν στις ωοθήκες, δηλαδή είναι ένας ισχυρός δείκτης των ωοθηκικών εφεδρειών.

Υποστηρίζεται από ερευνητές ότι η μέτρηση της ΑΜΗ είναι εξίσου αξιόπιστη με την υπερηχογραφική μέτρηση των καταβολών ωοθυλακίων, η οποία αποτελεί τον κατεξοχήν προγνωστικό δείκτη των ωοθηκικών εφεδρειών. Τα επίπεδα της ΑΜΗ μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας της γυναίκας και τη μείωση των ωοθηκικών αποθεμάτων (ειδικά μετά την ηλικία των 35 ετών), με άγνωστο μέχρι στιγμής ρυθμό, αφού ο αριθμός των ωοθυλακίων που «ενεργοποιούνται» κάθε μήνα προς πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας δεν είναι σταθερός, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και ο αριθμός των αναπτυσσόμενων ωοθυλακίων που είναι ορατά στον υπέρηχο. Οι γυναίκες που έχουν λίγα εναπομένοντα ωοθυλάκια, καθώς και αυτές που βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση έχουν χαμηλά επίπεδα αντι-μυλλερίου ορμόνης. Αντίθετα, σε περιπτώσεις μεγάλου αριθμού ωοθυλακίων, όπως σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, τα επίπεδα της ΑΜΗ είναι υπερβολικά αυξημένα.

Επίπεδα ΑΜΗ και πιθανότητες εγκυμοσύνης

Οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα αντι-μυλλερίου ορμόνης τείνουν να έχουν καλύτερη ανταπόκριση σε ωοθηκική διέγερση για εξωσωματική γονιμοποίηση και από αυτές λαμβάνονται περισσότερα ωάρια. Γενικά, περισσότερα ωάρια στην εξωσωματική γονιμοποίηση δίνουν υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας. Τα επίπεδα της AMH δεν αντανακλούν την ποιότητα των ωαρίων, όταν όμως διαθέτουμε περισσότερα ωάρια, έχουμε περισσότερο υλικό με το οποίο μπορούμε να εργαστούμε – οπότε είναι πιο πιθανό να έχουμε τουλάχιστον ένα έμβρυο υψηλής ποιότητας διαθέσιμο για μεταφορά πίσω στη μήτρα της γυναίκας.

Φυσιολογικές τιμές ΑΜΗ

Οι φυσιολογικές τιμές της ΑΜΗ ποικίλλουν και εξαρτώνται από τη μέθοδο και από το εργαστήριο όπου διενεργήθηκε η μέτρηση. Υπάρχουν όμως κάποια προβλήματα σχετικά με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, καθώς η εξέταση δεν χρησιμοποιείται ως διαδικασία ρουτίνας για αρκετά χρόνια, κι έτσι δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί και συμφωνηθεί από τους ειδικούς ποια επίπεδα θεωρούνται «φυσιολογικά». Επίσης, δεν δίνουν όλες οι σύγχρονες εμπορικές δοκιμασίες ισοδύναμα αποτελέσματα, επομένως ενδέχεται να λάβετε τα αποτελέσματα σε διαφορετικές μονάδες. Τέλος, αναλόγως το εργαστήριο, μπορεί να σας δοθούν οι «φυσιολογικές τιμές» βάση ηλικίας, και όχι βάση γονιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσετε το όποιο αποτέλεσμα με τον ειδικό και να μην βγάλετε αυθαίρετα και βιαστικά συμπεράσματα βάση ενδεχομένως οριακών τιμών που θα δείτε. Με βάση τη βιβλιογραφία αλλά και τη δική μας εμπειρία, η κατηγοριοποίηση των τιμών ΑΜΗ έχει ως εξής:

Τιμή ΑΜΗ Ερμηνεία
> 6,8 ng/ml Υψηλά επίπεδα (συνήθως σε πολυκυστικού τύπου ωοθήκες)
4,0 – 6,8 ng/ml Βέλτιστη γονιμότητα
2,3 – 4,0 ng/ml Ικανοποιητική γονιμότητα
1,0 – 2,2 ng/ml Αποδεκτή γονιμότητα
0,7 – 0,9 ng/ml Χαμηλή γονιμότητα
0,3 – 0,6 ng/ml Πολύ χαμηλή γονιμότητα
< 0,3 ng/ml Εξαιρετικά χαμηλή γονιμότητα

Πρέπει να κάνω τεστ για την ΑΜΗ;

Ο έλεγχος της ΑΜΗ είναι πολύ χρήσιμος και πολύ πιθανό να σας ζητηθεί από το γιατρό σας, αν προσπαθείτε ανεπιτυχώς για εγκυμοσύνη για πάνω από έξι μήνες και θέλετε να ελέγξετε αφενός το αποθεματικό των ωοθηκών σας σε ωάρια, αλλά και αν αυτό είναι ανάλογο της ηλικίας σας.

Αν τα επίπεδα της ΑΜΗ είναι χαμηλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρέπει να επισπεύσετε τις αναπαραγωγικές σας διαδικασίες και να μιλήσετε άμεσα με τον ειδικό, γιατί τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης πέφτουν όσο πέφτουν και τα επίπεδα της ΑΜΗ.

Άλλες μέθοδοι εξέτασης των ωοθηκικών εφεδρειών

Η αντι-μυλλέριος ορμόνη είναι μία από τις δυνατές εξετάσεις του ωοθηκικού αποθέματος. Οι εξειδικευμένοι στη γονιμότητα επιστήμονες συχνά χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό εξετάσεων στην προσπάθειά τους να εκτιμήσουν καλύτερα το μέγεθος της δεξαμενής των εναπομενόντων ωαρίων. Στην κλινική μας πράξη και παρακολουθώντας τις επιστημονικές εξελίξεις, χρησιμοποιούμε τη μέτρηση της ΑΜΗ, σε συνδυασμό με την υπερηχογραφική εκτίμηση των ωοθηκών (αριθμός καταβολών και όγκος ωοθηκών) και τα επίπεδα της FSH και οιστραδιόλης, για τον προσδιορισμό των ωοθηκικών εφεδρειών και επιλογή του βέλτιστου πρωτοκόλλου διέγερσης.

Υπογονιμότητα

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.