Καθ’έξιν Αποβολές

Η εμπειρία της αποβολής είναι από τις δυσκολότερες για ένα ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει παιδί, πόσο μάλλον όταν οι αποβολές είναι επαναλαμβανόμενες. Αποβολή είναι η απώλεια μιας εγκυμοσύνης πριν το έμβρυο αναπτυχθεί αρκετά για να είναι βιώσιμο, δηλαδή πριν την 23η εβδομάδα. Καθ’ έξιν ή επανειλημμένες αυτόματες αποβολές αποκαλούνται οι επαναλαμβανόμενες συνεχείς αποβολές, τριών ή περισσοτέρων κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων (δηλαδή κυήσεων αναγνωρίσιμων στον υπέρηχο). Η συχνότητά τους είναι 1%-3,5% στο σύνολο των ζευγαριών.

Οι καθ’ έξιν αποβολές ταξινομούνται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Ο όρος πρωτοπαθείς αποβολές αναφέρεται σε γυναίκες που έχουν τρεις ή περισσότερες συνεχόμενες αυτόματες αποβολές, με τον ίδιο σύντροφο και καμία κύηση μετά την 20η εβδομάδα. Περίπου το 80% των ζευγαριών με καθ’ έξιν αποβολές ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ο όρος δευτεροπαθείς αποβολές αναφέρεται σε γυναίκες που είχαν τρεις αυτόματες αποβολές, με τον ίδιο σύντροφο, μετά τη γέννηση ενός παιδιού ή μετά από έναν ενδομήτριο θάνατο. Αφορά περίπου το 20% των ζευγαριών με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών.

Οι πιθανότητες του ζευγαριού με τρεις αποβολές να έχει μία επόμενη επιτυχή εγκυμοσύνη είναι περίπου 70%. Αυτo σημαίνει ότι, παρ’ όλες τις ατυχίες, τα 7 στα 10 ζευγάρια θα έχουν ευτυχή συνέχεια. Γεγονός, βέβαια, παραμένει ότι στα ζευγάρια που αποβάλλουν με συχνότητα μεγαλύτερη από εκείνη του γενικού πληθυσμού κρύβεται κάποιο ιατρικό αίτιο, επομένως, τα ζευγάρια αυτά χρήζουν διερεύνησης.

Πολλοί θεωρούν πως ο έλεγχος και η θεραπευτική αντιμετώπιση πρέπει να ξεκινήσουν μετά τη δεύτερη συνεχόμενη αποβολή, ιδίως εάν συνυπάρχουν και επιβαρυντικοί παράγοντες όπως ο παράγων της ηλικίας (γυναίκες άνω των 35) ή ιστορικό υπογονιμότητας.

Τα αίτια των καθ’ έξιν αποβολών είναι γενετικά, ανατομικά, λοιμώδη, ορμονικά, ανοσολογικά:

Όλα τα ζευγάρια με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο καρυοτύπου περιφερικού αίματος. Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι οι πιο κοινές αιτίες των σποραδικών αποβολών, αλλά συμβαίνουν λιγότερο συχνά σε γυναίκες με καθ΄ έξιν αποβολές. Υπάρχει όμως η πιθανότητα σε περίπου 5% των περιπτώσεων ένας από τους δύο, και ορισμένες φορές και οι δύο, να είναι φορείς κάποιας χρωμοσωμικής μετάθεσης ή κάποιας άλλης χρωμοσωμικής ανωμαλίας με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός γενετικά ανώμαλου εμβρύου. Στα ζευγάρια αυτά πρέπει να συστηθεί γενετική καθοδήγηση και προεμφυτευτική διάγνωση η οποία οδηγεί στην επιλογή των υγιών χρωμοσωμικά εμβρύων με ένα ποσοστό που αγγίζει το 80%.

Στα ζευγάρια με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών, θα πρέπει να εφαρμόζεται ιστοπαθολογική και κυτταρογενετική ανάλυση των προϊόντων της κύησης, σε περίπτωση νέας αποβολής.

Στα ανατομικά αίτια που προδιαθέτουν σε καθ’ έξιν αποβολές συγκαταλέγονται οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας όπως η δίδελφυς, η μονόκερως και η διαφραγματοφόρος μήτρα, τα υποβλεννογόνια ινομυώματα, σπανιότερα οι ενδομητρικές συμφύσεις (συχνότερα γιατί αυτές συνοδεύονται από ενδομητρίτιδα), αλλά και η ανεπάρκεια του τραχήλου.

Η συχνότερη συγγενής ανωμαλία που ανευρίσκεται σε περιπτώσεις αποβολών είναι η παραμονή ενός διαφράγματος στο εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας, το οποίο ξεκινάει από τον πυθμένα της και μπορεί να εκτείνεται σε διαφορετικό μήκος κάθε φορά. Διαγιγνώσκεται ακτινολογικά (υστεροσαλπιγγογραφία), αλλά και με άμεση επισκόπηση στην ενδομητρική κοιλότητα (υστεροσκόπηση). Θεραπευτικά γίνεται εκτομή του διαφράγματος υστεροσκοπικά, ενώ η πρόγνωση μετά την επέμβαση έχει ποσοστά επιτυχίας 80-85%.

Ο τράχηλος, πολλές φορές από κατασκευής του ή τις περισσότερες φορές από προηγηθείσα επέμβαση στη μήτρα (πχ απόξεση) παρουσιάζει δυσλειτουργία και «ανοίγει» εύκολα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κύησης και αποβολή στο δεύτερο τρίμηνο. Προλαμβάνεται με τακτική υπερηχογραφική παρακολούθηση του μήκους του και μία χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται περίδεση, τοποθέτηση δηλαδή ενός ράμματος πέριξ του τραχήλου με σκοπό να συγκρατείται κλειστός σε όλη τη διάρκεια της κύησης.

Τα ορμονικά αίτια είναι ίσως τα πλέον συχνά αίτια καθ’ έξιν αποβολών. Αφορούν πάνω από το ένα τρίτο των περιστατικών αυτών. Διαταραχές στον θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός και λιγότερο συχνά υπερθυρεοειδισμός), διαταραχές στο μεταβολισμό της γλυκόζης (υπογλυκαιμία, υπερινισουλιναιμία και υπεργλυκαιμίες) καθώς και προλακτινώματα είναι σε θέση να οδηγήσουν στην απώλεια της κύησης στο πρώτο τρίμηνο συνήθως. Για το λόγο αυτό τα περιστατικά αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται συντονισμένα από μία ομάδα θεραπευτών (γυναικολόγος, ενδοκρινολόγος, διατροφολόγος) προκειμένου να τύχουν της καλύτερης αντιμετώπισης.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχει συνδεθεί με αποβολές. Η υπερέκκριση LH, συχνό φαινόμενο στο σύνδρομο, έχει αναφερθεί ως παράγοντας κινδύνου για πρώιμες εμβρυϊκές απώλειες. Η μείωση όμως των επιπέδων της LH προ κύησης σε ωοθυλακιορρηκτικές γυναίκες με καθ’ έξιν αποβολές και πολυκυστικές ωοθήκες που υπερεκκρίνουν LH, δεν βελτιώνει το ποσοστό επιτυχημένων κυήσεων.

Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (APS)

Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο αναφέρεται στη συσχέτιση μεταξύ αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων (aPL) και της δυσμενούς έκβασης της κύησης ή αγγειακών θρομβώσεων. Στις γυναίκες αυτές πρέπει να γίνεται έλεγχος των αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων:

  • Αντιπηκτικό του λύκου (LAC)
  • Αντικαρδιολιπινικά αντισώματα (aCL)

Θρομβοφιλία

Σε γυναίκες με υποψία κληρονομικής θρομβοφιλίας πρέπει να γίνεται έλεγχος των:

  • Παράγοντα V Leiden
  • Αντίσταση στην ενεργοποιημένη πρωτεΐνη C
  • Ανεπάρκεια πρωτεΐνης S
  • Προθρομβίνη G20210A

Η θέση των λοιμώξεων στην αιτιολογία των καθ’ έξιν αποβολών παραμένει ασαφής. Δεν έχει βρεθεί σαφής συσχέτιση με λοιμώξεις από τοξόπλασμα, ερυθρά, έρπη, CMV ή μυκόπλασμα. Φαίνεται όμως ότι η χρόνια ενδομητρίτιδα προδιαθέτει με βεβαιότητα σε καθ’ έξιν αποβολές. Οι ανοσολογικοί μηχανισμοί είναι δαιδαλώδεις και η χρόνια ενδομητρίτιδα πολύ εύκολα αποκρύπτεται από καλλιέργειες ενδομητρικών κυττάρων, βιοψίες ενδομητρίου και καλλιέργειες κολπικών υγρών. Σε έντονη κλινική υποψία ενδομητρίτιδας διενεργείται υστεροσκόπηση, αναζητούνται κλινικά σημεία της, γίνεται βιοψία ενδομητρίου και οι ασθενείς καλύπτονται εμπειρικά με το κατάλληλο αντιμικροβιακό σχήμα.

Υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης συσχετίζονται με καθ’ έξιν αποβολές. Μια από τις γενετικές αιτίες της ομοκυστεϊναιμίας, είναι η ανεπάρκεια του ενζύμου μεθυλ-τετραϋδροφυλλική ρεδουκτάση (MTHFR).

Επίσης χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, έχουν σχετιστεί με αποβολές 1ου τριμήνου.

Η παχυσαρκία συσχετίζεται με στατιστικά σημαντική αύξηση του κινδύνου αποβολών 1ου τριμήνου και καθ’ έξιν αποβολών. Η απώλεια βάρους είναι η πρώτη θεραπευτική επιλογή σε παχύσαρκες και υπογόνιμες γυναίκες.

Σε πρόσφατες μελέτες υποστηρίζεται ότι σε γυναίκες με ενδομητρίωση παράγονται αυτοαντισώματα, ενώ επίσης συμβαίνουν μικροδιαταραχές της δομής του ενδομητρίου, γεγονότα που συντελούν στην εμφάνιση υπογονιμότητας, αλλά και, ενδεχομένως σε αυξημένο ποσοστό αυτόματων αποβολών.

Στο περίπου 25% των ζευγαριών με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Σ’αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζεται εμπειρική θεραπεία σε συνδυασμό με ψυχολογική υποστήριξη.

Σύνοψη Διερεύνησης Ζεύγους με Καθ’ Έξιν Αποβολές:

  • Ιστορικό (Μαιευτικό, ατομικό αναμνηστικό, οικογενειακό)
  • Γενική εξέταση αίματος, Παράγοντες πήξης
  • Καμπύλη σακχάρου, ΗbA1c
  • Δοκιμασίες θυρεοειδούς
  • Διακολπικό US / υστεροσαλπιγγογραφία
  • Υστεροσκόπηση / Λαπαροσκόπηση
  • Αντιφωσφολιπιδικά Ab (LAC, aCL)
  • Ομοκυστεΐνη, MTHFR, φυλλικό οξύ
  • Έλεγχος θρομβοφιλίας
  • Καρυότυπος περιφερικού αίματος γονέων
  • Κυτταρογενετική / Ιστοπαθολογική μελέτη προϊόντων αποβολής

Υπογονιμότητα

  Επικοινωνήστε μαζί μας

    *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

    ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

    Μαρτυρίες Ασθενών

    Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

    Μαρία Τ.

    Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

    Σοφία Π.

    Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

    Σύλβια Μ.

    Κλείστε Ραντεβού

    Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.