Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη – Assisted Hatching

Ένα ανθρώπινο έμβρυο έχει ένα εξωτερικό «κέλυφος» που καλείται διαφανής ζώνη (zona pellucida). Όταν το έμβρυο φτάσει τις 5 ή 6 ημέρες σε ανάπτυξη (στάδιο βλαστοκύστης), θα πρέπει να «δραπετεύσει» έξω από αυτή τη ζώνη. Μόνο τότε θα καταφέρει να εμφυτευθεί στο ενδομήτριο και να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη. Αν το έμβρυο δεν καταφέρει να «εκκολαφθεί», τότε δεν θα προκύψει εγκυμοσύνη, όσο τέλειο ποιοτικά και αν φαινόταν έως τότε, ή ανεξαρτήτως πόσο καλά έχει προετοιμαστεί το ενδομήτριο.

Η υποβοηθούμενη εκκόλαψη είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται ενίοτε σε προσπάθειες εξωσωματικής IVF και παρόμοιες διαδικασίες (ICSI, IMSI). Στην τεχνική αυτή, χρησιμοποιούμε μια χημική ουσία, ή ένα λέιζερ προκειμένου να λεπτύνουμε ή να διαλύσουμε τη διαφανή ζώνη, με σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας επώασης.

Σε πρόσφατες μελέτες (Cochrane Review 2012; κατευθυντήριες οδηγίες ASRM 2014) δεν φάνηκε να υπάρχει όφελος σε γεννήσεις ζώντων νεογνών με την εφαρμογή της υποβοηθούμενης εκκόλαψης, παρόλα αυτά παρατηρήθηκε αύξηση στα ποσοστά πολύδυμης κύησης, πράγμα που φανερώνει ότι η τεχνική αυτή όντως αυξάνει τα ποσοστά εμφύτευσης εμβρύων. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η υποβοηθούμενη εκκόλαψη μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης σε γυναίκες ηλικίας άνω των 38 ετών, σε προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, και σε περιπτώσεις που ανιχνεύεται στο μικροσκόπιο ασυνήθιστα πεπαχυμένη διαφανής ζώνη εμβρύων. Προς το παρών, εφαρμόζουμε την τεχνική αυτή μόνο σε πολύ συγκεκριμένα περιστατικά και μετά από λεπτομερή συζήτηση με την ομάδα των εμβρυολόγων.

Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.
  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.