Καλλιέργεια εμβρύων: από τη Γονιμοποίηση στη Βλαστοκύστη

Η βλαστοκύστη είναι ένα έμβρυο το οποίο έχει καλλιεργηθεί στο εργαστήριο για 5-6 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση και έχει φθάσει σε πιο προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης από τα έμβρυα των 2-3 ημερών που παραδοσιακά μεταφέρονται στη μήτρα μιας γυναίκας κατά τη διαδικασία εξωσωματικής. Το στάδιο της βλαστοκύστης είναι επίσης αυτό στο οποίο μπορούμε να πραγματοποιήσουμε βιοψία του εμβρύου για Προεμφυτευτικό Γενετικό Έλεγχο (PGS).

Πώς λειτουργεί;

Ο στόχος της διέγερσης των ωοθηκών είναι η συλλογή ενός ικανού αριθμού ωαρίων που θα δημιουργήσει μια ομάδα εμβρύων μέσω της εξωσωματικής IVF, με ή χωρίς ICSI. Είναι σύνηθες για τα έμβρυα αυτά να είναι μικτής ποιότητας. Ο σκοπός της καλλιέργειας των εμβρύων είναι να βοηθήσει τον εμβρυολόγο στην επιλογή των καταλληλότερων εμβρύων για εμβρυομεταφορά – αυτά που θεωρεί ότι έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμφύτευσης. Ο εμβρυολόγος εκτιμά τα ωάρια και τα έμβρυα σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές και καταγράφει την ανάπτυξή τους. Δείτε παρακάτω πώς γίνεται αυτό.

Γιατί χρησιμοποιείται η μεταφορά βλαστοκύστης;

Η μεταφορά βλαστοκύστης είναι ένας από τους παράγοντες που θεωρείται ότι σχετίζεται με υψηλότερες πιθανότητες γέννησης παιδιού μετά από θεραπεία IVF. Επιτρέποντας σε ένα έμβρυο να αναπτυχθεί στο εργαστήριο έως αυτό το στάδιο, στις 5-6 ημέρες δηλαδή μετά τη γονιμοποίηση και να φθάσει σε πιο ώριμη κατάσταση από τα έμβρυα των 2-3 ημερών, είναι ευκολότερο για τον εμβρυολόγο να αναγνωρίσει τα πολύ καλής ποιότητας έμβρυα και να τα διαχωρίσει από τα υπόλοιπα, τα οποία είτε επιβράδυναν την ανάπτυξή τους, είτε έπαψαν να αναπτύσσονται. Μεταφέροντας στη μήτρα ένα έμβρυο σε στάδιο βλαστοκύστης, αναφέρονται έως και 80% ποσοστά επιτυχίας εγκυμοσύνης.

Το ταξίδι σας μέσα στο εργαστήριο

Την ημέρα της ωοληψίας, τα ωάριά σας θα γονιμοποιηθούν από το σπέρμα είτε με IVF, είτε με ICSI/IMSI, και θα περάσουν το πρώτο τους βράδυ σε καλλιεργητικό υλικό μέσα σε εκκολαπτήριο στο εργαστήριο.

Το επόμενο πρωί τα ωάρια ελέγχονται από τους εμβρυολόγους για σημάδια γονιμοποίησης. Θα σας τηλεφωνήσουμε για να σας ενημερώσουμε για τον αριθμό των γονιμοποιημένων ωαρίων σας και πότε να περιμένετε το επόμενο τηλεφώνημα.

Φυσιολογική γονιμοποίηση υποδηλώνεται με την παρουσία 2 μικρών κυκλικών σκιών (προπυρήνων) μέσα στο ωάριο. Όσα ωάρια γονιμοποιήθηκαν μεταφέρονται σε νέο καλλιεργητικό υλικό, όπου παρακολουθούνται στενά για έως και 5 επιπλέον ημέρες.

Το πρωί που ακολουθεί της γονιμοποίησης το έμβρυο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις πρώτες του διαιρέσεις και ιδανικά να βρίσκεται σε στάδιο 4 κυττάρων. Το έμβρυο διαιρείται αρχικά από ένα σε δύο κύτταρα, και στη συνέχεια από 2 σε 4 κύτταρα. Ο εμβρυολόγος θα αξιολογήσει τη βαθμολόγηση του κάθε εμβρύου, εκτιμώντας τον αριθμό των κυττάρων, την ομαλότητά τους και την κατάτμησή τους.

Στο τέλος της 2ης ημέρας θα ξέρουμε την πιθανή ημέρα εμβρυομεταφοράς.

Την 3η ημέρα το έμβρυο αναμένεται να έχει αναπτυχθεί σε στάδιο 6-8 κυττάρων. Κάποιοι ασθενείς θα κληθούν να έχουν την εμβρυομεταφορά τους την 3η ημέρα, αν ο εμβρυολόγος εκτιμά ότι θα μπορεί να αναγνωρίσει τα καλύτερα έμβρυα σε αυτό το στάδιο.

Συνήθως το έμβρυο δεν παρακολουθείται σε αυτό το στάδιο, όμως αν γινόταν, θα βλέπαμε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία συμπύκνωσης. Τώρα είναι που τα κύτταρα συνενώνονται και ξεκινούν να «μιλούν» μεταξύ τους. Σε αυτό το στάδιο το έμβρυο αποκαλείται μορίδιο. Το μορίδιο στη συνέχεια προχωρά σε σπηλαιοποίηση καθώς τα κύτταρα ξεκινούν να εκκρίνουν υγρό, το οποίο σχηματίζει μια κοιλότητα μέσα στο έμβρυο.

Στις 5-6 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση το έμβρυο αναπτύσσεται σε βλαστοκύστη, που είναι το τελευταίο στάδιο εμβρυικής ανάπτυξης που βλέπουμε στο εργαστήριο. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα εσωτερικά κύτταρα που θα διαμορφώσουν το έμβρυο, και τα κύτταρα της εξωτερικής στοιβάδας (τροφοεξώδερμα) που θα δημιουργήσουν τον πλακούντα. Ο εμβρυολόγος, την 5η ημέρα θα βαθμολογήσει τα κύτταρα της βλαστοκύστης και θα επιλέξει το κορυφαίας ποιότητας έμβρυο για μεταφορά. Πλεονάζουσες καλής ποιότητας βλαστοκύστεις θα κρυοσυντηρηθούν την 5η ημέρα, και τα έμβρυα που έχουν επιλεχθεί θα καλλιεργηθούν έως την 6η ημέρα.

Την 6η ημέρα η βλαστοκύστη αρχίζει να εκκολάπτεται έξω από το προστατευτικό περίβλημά της από όταν ήταν ωάριο, και είναι αυτή η στιγμή, σε αυτό το στάδιο, που είναι η πλέον κατάλληλη για εμφύτευση μέσα στη μήτρα. Για τα έμβρυα που έχουν απομείνει σε καλλιέργεια, ο εμβρυολόγος θα αξιολογήσει την ανάπτυξή τους και θα κρυοσυντηρήσει όλα τα καλής ποιότητας έμβρυα της 6ης ημέρας.

Στο στάδιο της 5ης-6ης ημέρας είναι που μπορούμε να προχωρήσουμε σε βιοψία εμβρύων (PGS) όταν ο εμβρυολόγος αφαιρεί κάποια κύτταρα από το τροφοεξώδερμα για ανάλυση σε εργαστήριο γενετικής. Αυτό γίνεται για να εξετάσουμε τα έμβρυα για ανωμαλίες όσον αφορά το γενετικό τους υλικό (χρωμοσώματα). Τα έμβρυα κρυοσυντηρούνται όσο περιμένουμε για τα αποτελέσματα (απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες).

Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.