Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος – Pre-implantation Genetic Screening (PGS)

Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος (PGS) είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής (IVF) προκειμένου να ελέγξει τα έμβρυα για χρωμοσωμικές ανωμαλίες (έλεγχος γενετικού υλικού).

Πώς λειτουργεί;

Σε μία διαδικασία PGS, ο εμβρυολόγος αφαιρεί κάποια κύτταρα από το κάθε έμβρυο με βιοψία. Αυτό συνήθως συμβαίνει στο στάδιο της βλαστοκύστης (5η ημέρα) καθώς έχει παρατηρηθεί ότι και έμβρυα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες μπορούν ενίοτε να αναπτυχθούν ομαλά τις πρώτες 5 ημέρες. Τα κύτταρα εξετάζονται σε εργαστήριο γενετικής ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρουν το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων. Τα φυσιολογικά έμβρυα όπως γίνεται κατανοητό, είναι αυτά που θα μεταφερθούν πίσω στη μήτρα της γυναίκας.

Γιατί χρησιμοποιείται η PGS;

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά επιτυχίας μιας εξωσωματικής αυξάνονται αν τα έμβρυα ελεγχθούν πρώτα για γενετικές ανωμαλίες και τελικά επιλεχθούν για εμβρυομεταφορά μόνο όσα φέρουν φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων. Όσα έχουν γενετικές ανωμαλίες, είτε θα αποτύχουν να εμφυτευθούν στη μήτρα, είτε θα οδηγήσουν σε αποβολή αργότερα.

Δυνητικά, οποιοδήποτε ζευγάρι προχωρά σε εξωσωματική IVF μπορεί να προχωρήσει σε προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο των εμβρύων τους, όμως η διαδικασία φαίνεται να ωφελεί ιδιαίτερα:

  • Γυναίκες άνω των 35 ετών
  • Ζευγάρια που είχαν επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής (ιδίως σε αποτυχίες εμφύτευσης)
  • Γυναίκες με καθ’έξιν αποβολές
  • Αν υπάρχει ιστορικό χρωμοσωμικής ανωμαλίας στην οικογένεια
  • Αν το σπέρμα του συντρόφου εμφανίζει μεγάλο ποσοστό χρωμοσωμικών ανωμαλιών

Συνεργαζόμαστε με ανεξάρτητο γενετιστή, προκειμένου να σας εξασφαλίσουμε περαιτέρω υποστήριξη, αλλά και επεξήγηση των αποτελεσμάτων όπου αυτό χρειαστεί.

Μαρτυρίες Ασθενών

Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

Μαρία Τ.

Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Σοφία Π.

Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

Σύλβια Μ.

Κλείστε Ραντεβού

Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.