Ενδομητρική σπερματέγχυση – IntraUterine Insemination IUI

Η ενδομητρική σπερματέγχυση είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, κατά την οποία τοποθετείται επεξεργασμένο σπέρμα μέσα στην κοιλότητα της μήτρας γύρω στη χρονική στιγμή της ωοθυλακιορρηξίας. Ένας λεπτός καθετήρας χρησιμοποιείται για να εναποθέσει το σπέρμα κατευθείαν μέσα στη μήτρα, υπερπηδώντας την ανάγκη για τη δίοδο του σπέρματος διά μέσου του τραχήλου. Μετά την τοποθέτησή τους, τα σπερματοζωάρια θα πρέπει να κολυμπήσουν προς τις σάλπιγγες προκειμένου να συναντήσουν το ωάριο.

Πριν προχωρήσει κάποιο ζευγάρι στη διαδικασία της σπερματέγχυσης, απαιτούνται κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις. Καταρχήν, θα πρέπει να ελεγχθεί η βατότητα των σαλπίγγων, και κατά δεύτερον η ποιότητα του σπέρματος. Η γυναίκα επομένως θα πρέπει να υποβληθεί σε μία από τις εξής εξετάσεις: HyCoSy test, υστεροσαλπιγγογραφία, ή διαγνωστική λαπαροσκόπηση με χρωστική. Θα πρέπει επίσης να κάνει μια εξέταση αίματος όπου θα ελεγχθούν οι ορμόνες της και να συζητήσει με τον γυναικολόγο αναπαραγωγής το ιστορικό των κύκλων της. Για τον άνδρα το μόνο που απαιτείται είναι ένα σπερμοδιάγραμμα.

Η σπερματέγχυση είναι συνήθως η πρώτη θεραπεία που εφαρμόζεται σε ζευγάρια τα οποία προσπαθούν ανεπιτυχώς για μια περίοδο μέχρι δύο ετών για μια εγκυμοσύνη.

Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής είναι ο υπεύθυνος να αποφασίσει πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της σπερματέγχυσης. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, χρησιμοποιούνται χαμηλές δόσεις φαρμάκων στην πρώτη φάση του κύκλου της γυναίκας, ώστε να ενεργοποιήσουν από 1 έως 3 ώριμα (διάμετρο μεγαλύτερη από 17mm) ωοθυλάκια. Η αύξηση του μεγέθους των ωοθυλακίων θα πρέπει να παρακολουθείται με υπερηχογραφικές μετρήσεις. Την κατάλληλη χρονική στιγμή, ζητείται από τη γυναίκα να κάνει μία τελευταία ένεση η οποία θα βοηθήσει στην τελική ωρίμανση και απελευθέρωση των ωαρίων. Η σπερματέγχυση ακολουθεί 24 – 36 ώρες αργότερα.

Την ημέρα της σπερματέγχυσης ο άνδρας θα πρέπει να αναπαράγει το σπέρμα που θα χρησιμοποιηθεί περίπου μία με δύο ώρες πριν τη διαδικασία. Ακολούθως το σπέρμα επεξεργάζεται από τον εμβρυολόγο στο εργαστήριο ώστε να είναι έτοιμο για τη διαδικασία.

Σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυται η σπερματέγχυση;

  • Σε ζευγάρια που προσπαθούν ανεπιτυχώς έως 2 χρόνια χωρίς συγκεκριμένο παράγοντα υπογονιμότητας
  • Σε ζευγάρια με σεξουαλική δυσλειτουργία όπως σεξουαλική ανικανότητα, πρόωρη εκσπερμάτιση, κολπόσπασμο κ.α.
  • Σε ζευγάρια στα οποία η τραχηλική βλέννη της γυναίκας είναι αυξημένη σε ποσότητα και υφή και δεν επιτρέπει τη δίοδο στα σπερματοζωάρια
  • Σε περιπτώσεις που η γυναίκα έχει ήπια ενδομητρίωση
  • Σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας, ή σε γυναίκες χωρίς σύντροφο όπου απαιτείται σπέρμα δότη

Τα ποσοστά επιτυχίας μετρούμενα ως γεννήσεις ζωντανών νεογνών για τη σπερματέγχυση με χρήση φαρμακευτικής αγωγής πολλαπλής ωοθυλακιορρηξίας είναι γύρω στο 18-20% για κάθε προσπάθεια, με μέγιστο το 30% μετά από 5 κύκλους. Το συσσωρευτικό ποσοστό γέννησης ζώντων νεογνών με τη χρησιμοποίηση σπέρμα δότη φθάνει το 60-65% μετά από 6 προσπάθειες.

Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας

  Επικοινωνήστε μαζί μας

    *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

    ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

    Μαρτυρίες Ασθενών

    Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

    Μαρία Τ.

    Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

    Σοφία Π.

    Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

    Σύλβια Μ.

    Κλείστε Ραντεβού

    Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.